29.05.13

Francouzská cibulačka s bílým vínem

Tak zaprvé - nesnáším syrovou cibuli. A zadruhé - mám recept na tu nejbáječnější francouzskou cibulačku! Mám ho z blogu Chez Lucie a naprosto s ní souhlasím v tom, že je to ta nejlepší polévka na světě. Viděla jsem spoustu jiných receptů, ochutnala spoustu jiných cibulaček a tahle je nejlepší. Jediné mínus je v tom, že zabere hodně času. Cibule musí karamelizovat alespoň hodinu a půl, ale takhle strávený čas se vyplatí - jedině tak bude cibule sladká a polévka získá tu správnou barvu a chuť. U nás doma je rozhodně nejoblíbenější!

Francouzská cibulačka s bílým vínem

půl kila cibule
3 lžíce másla
1,5 dcl suchého bílého vína
1 lžíce hladké mouky
litr kuřecího vývaru
hrst tymiánu
2 bobkové listy
sůl a pepř

bageta
gouda nebo jiný tvrdý sýr


Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, tymián a bobkový list a restujeme na vyšším stupni asi 5 minut, aby cibule změkla.


 Snížíme plamen na nejnižší stupeň, restujeme alespoň hodinu a půl a občas promícháme. Cibule by za tu dobu měla zhnědnout. Poté ji zalejeme bílým vínem a když se odpaří, vmícháme lžíci hladké mouky. Poté přilijeme horký kuřecí vývar a alespoň půl hodiny vaříme. Dle chuti osolíme a opepříme. Bagetu nakrájíme na plátky a dáme do trouby opéct, aby se v polévce nerozmočila. Cibulačku nalijeme do misek, vložíme plátky opečené bagety, zasypeme strouhaným sýrem a dáme zapéct pod gril.

Žádné komentáře:

Okomentovat