02.11.13

French fries s domácí tatarkou

Ohromně nezdravá a naprosto nejlepší příloha. Přestože existuje nespočet dietních verzí - hranolky pečené v troubě a majonéza se zakysanou smetanou - já je mám nejradši takhle. Nadvakrát smažené v oleji, aby byly krásně křupavé, s tatarkou pouze z vajec, oleje a hořčice s kyselou okurkou a petrželkou. Myslím, že pokud si je uděláte jednou za čas, nic se nestane...jen si opravdu pochutnáte.

Bohužel podzimní šero nejde dohromady s podařenými fotkami. Těch se dočkáte zase až na jaře nebo za slunného počasí.

French fries s domácí tatarkou
brambory (nejlepší je typ C)
rostlinný olej
sůl

1 čerstvé vejce
230 ml oleje
2 lžičky plnotučené hořčice
1 kyselá okurka
petrželka
sůl
pepř

Do misky rozklepneme vejce, přilijeme rostlinný olej a přidáme hořčici. Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Ponorným mixérem vše rozmixujeme, vznikne hladká emulze. Do ní přisypeme nadrobno nakrájenou kyselou okurku, petrželku, sůl a pepř.



Brambory oškrábeme, nakrájíme na tenké hranolky a namočíme do studené vody. V hrnci rozpálíme dostatečné množství oleje na stupni 4. Hranolky osušíme a vložíme je do horkého oleje. Necháme je 5 minut smažit a poté je vyjmeme. Při prvním smažení hranolky změknou. 

Nyní olej rozpálíme na sporáku na stupeň 6. Hranolky v něm smažíme dalších 5 minut. Budou poté krásně křupavé a zlatavé. Vyjmeme je, položíme na papírové utěrky, aby se odsál přebytečný tuk.

Hranolky osolíme a podáváme je s domácí tatarkou.




1 komentář:

  1. Ahoj, velmi ráda bych na tebe získala mejlový kontakt, abych ti mohla zaslat, doufám, zajímavou nabídku, jež tě osloví ;)
    Předem dík!
    manaska@seznam.cz

    OdpovědětVymazat