22.11.13

Steak na zeleninovém salátu s medovo-hořčičnou zálivkou

Narozeninová večeře mého Vojty - steak ze svíčkové z argentinského býka s jednoduchým salátem. Já mám steaky radši spíše propečenější, ale Vojtovi nejvíc chutnají medium rare. Díky tomu, že mám teploměr na maso, je jednoduché to odhadnout. Medium well steaky mají vnitřní teplotu 65°C, medium rare okolo 55°C. Na fotce můžete vidět právě steaky propečené medium well.

Steak na zeleninovém salátu s medovo-hořčičnou zálivkou
2 porce

1 velký nebo 2 malé steaky z hovězí svíčkové
olivový olej
čerstvě mletý pepř
sůl

listy salátu
hrst cherry rajčátek
lžička dijonské hořčice
lžička medu
lžíce citronové šťávy
2 lžíce olivového oleje
sůl

Steaky vyndáme z ledničky, omyjeme a necháme hodinu odpočívat. V mističce smícháme hořčici, med, citronovou šťávu, olivový olej a špetku soli. Omyté listy salátu natrháme, přidáme cherry rajčátka, pokapeme zálivkou a rozdělíme na 2 porce

Maso z obou stran potřeme olivovým olejem a opepříme. Rozpálíme pánev a steaky na nich opékáme (z každé strany asi 3 minuty). Poté maso vyndáme z pánve a necháme alespoň 5 minut odpočívat. Steaky nakrájíme na plátky, osolíme a podáváme na zeleninovém salátu.


1 komentář:

  1. Základní pravidlo pro přípravu steaků zní že maso nemyjeme. do masa se dostane voda a to se následně při přípravě nepeče ale dusí. To zapříčiní následnou tuhost steaku. Naopak se snažíme maso co nejvíce osušit.

    OdpovědětVymazat