31.05.13

Francouzské máslové croissanty

S mými nejbližšími je dobré vycházet. Občas se totiž stane, že něčeho upeču větší množství a to pak každý dostane do práce krabičku se jménem, plnou něčeho dobrého. A když s nimi vycházíte - třeba se s vámi podělí.  Dnes to byly croissanty, které jsem včera pekla z dvojité dávky. Křehké a křupavé, voňavé a máslové. Bohužel estetická stránka pořád pokulhává, přestože jsem se o ně pokoušela už podruhé. Narazila jsem na ně už před několika měsíci u Chez Lucie - a jsou bezkonkurenční! Bohužel jejich příprava zabere 12 hodin, těsto se musí hodně překládat, aby bylo hodně vrstvené, jako to u croissantů má být.

Francouzské máslové croissanty
na 12 kusů

7 g droždí
3 lžíce vlažné vody
lžička cukru

225 g hladké mouky
9 g cukru
9 g soli
120 ml mléka
30 ml oleje
115 g másla
vejce na potření

Nejdříve si zaděláme kvásek z droždí, lžičky cukru a vody a necháme chvíli v teple. Mléko smícháme s cukrem a solí. Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji s hotovým kváskem, oslazeným a osoleným mlékem a olejem.Lehce prohněteme. Necháme 3 hodiny kynout. Poté těsto rozválíme a přeložíme na třetiny (jako dopis). Dáme do mísy a necháme hodinu a půl kynout (nebo přes noc v lednici). Připravíme si máslovou placku. Máslo rozválíme na obdélník o velikosti 22x18 cm (já jo položila na vrstvu pečícího papír a přes další vrstvu jsem ho válela a uložíme ho do lednice.  Těsto rozválíme na obdélník o velikosti 35x22cm a před 2/3 položíme máslo a těsto přes něj přehneme (fotky zde). Otočíme o 90°, opět rozválíme, těsto znovu poskládáme na třetiny a uložíme na 2 hodiny do lednice. Poté postup opakujeme - rozválíme na rozměr 35x22 - přehneme a znovu rozválíme a přehneme a uložíme na další 2 hodiny do lednice. Poté si těsto rozkrojíme napůl.



Jednu polovinu uložíme do ledničky a druhou rozválíme na obdélník 38x12 a rozřízneme ho na 3 stejné čtverce 12x12. Čtverec rozřízneme diagonálně na 2 trojuhelníky. Každý trojuhelník natáhneme - aby byl rovnoramenný (1 krátká strana a 2 stejně dlouhé). Poté je od kratší strany rolujeme a konce zahneme - měli bychom získat croissantový tvar. Croissanty pokládáme na plech s pečícím papírem, rozehřejeme si troubu na 200° a necháme je ještě asi hodinu kynout, poté je pomažeme rozšlehaným vejcem a cca 12-15 minut je pečeme.


Necháme vychladnout a doufáme, že ostatní členové rodiny naši dřinu náležitě ocení!



Žádné komentáře:

Okomentovat