Bezový sirup
minimálně 40 velkých květenství bezu
3 citrony
2,5 litru vody
2 kg cukru
80 g kyseliny citronové
3 citrony
2,5 litru vody
2 kg cukru
80 g kyseliny citronové
Vodu necháme převařit, vsypeme kyselinu citronovou a necháme vychladnout. Bezové květy opláchneme studenou vodou, ale opatrně - tak abychom neopláchli všechen pyl. Otrháme je z větviček, přidáme omyté plátky citronů a zalijeme již vychladnou vodou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme tak 24 hodin. Poté šťávu přecedíme přes jemné síto nebo cedník vyložený plátnem do hrnce a vsypeme všechen cukr. Přivedeme k varu a přelijeme do horkých suchých lahví. (Já naplnila 1 litrovou láhev a 4 uzavíratelné lahve od piva Bernard.) Skladujeme v lednici..
Bezový sirup nám pravidelně dělává babička a je vážně moc dobrý. Mimochodem, máš moc pěknou sukni :)
OdpovědětVymazat