24.06.13

Bezový sirup

Můj Vojta by zasloužil metál prakticky kdykoliv, když vařím. Neustále ho posílám do obchodu pro cukr/rajčata/droždí/jogurt/citrony, protože nikdy nejsem schopná ujasnit si jaké suroviny budu potřebovat. Za včerejší výkon mu uděluji minimálně vavřínový věnec, protože se neohroženě vrhal do kopřiv, abych měla plný košík bezu.

Bezový sirup
minimálně 40 velkých květenství bezu
3 citrony
2,5 litru vody
2 kg cukru
80 g kyseliny citronové



Vodu necháme převařit, vsypeme kyselinu citronovou a necháme vychladnout. Bezové květy opláchneme studenou vodou, ale opatrně - tak abychom neopláchli všechen pyl. Otrháme je z větviček, přidáme omyté plátky citronů a zalijeme již vychladnou vodou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme tak 24 hodin. Poté šťávu přecedíme přes jemné síto nebo cedník vyložený plátnem do hrnce a vsypeme všechen cukr. Přivedeme k varu a přelijeme do horkých suchých lahví. (Já naplnila 1 litrovou láhev a 4 uzavíratelné lahve od piva Bernard.) Skladujeme v lednici..


1 komentář:

  1. Bezový sirup nám pravidelně dělává babička a je vážně moc dobrý. Mimochodem, máš moc pěknou sukni :)

    OdpovědětVymazat