27.08.13

Vepřové souvlaki a tzatziki

Recept na souvlaki mám z Apetitu. Tzatziki děláme často třeba ke grilovanému masu. Chuť obojího mi připomněla řecké pláže, olivovníky a neuvěřitelně příjemné místní obyvatele. Řekové nikdy s ničím nespěchají a s jídlem už vůbec ne. Pokud si tedy připravíte tohle jídlo, dejte si k němu řecký salát s fetou, retsinu nebo bílé víno a vyčleňte si na něj celý večer.

Vepřové souvlaki a tzatziki
4 porce

800 g vepřové krkovice
2 stroužky česneku
dvě lžičky hrubé soli
kůra a šťáva z jednoho citronu
lžíce nasekaného kopru
4 lžíce olivového oleje

200 g bílého jogurtu řeckého typu
1 stroužek česneku
půl salátové okurky
2 lžíce nasekaného kopru
sůl

Nejdříve připravíme marinádu. V hmoždíři rozdrtíme česnek s hrubou solí a poté vzniklou pastu smícháme s nastrouhanou citronovou kůrou a vymačkanou šťávou, nasekaným koprem a olivovým olejem. Maso omyjeme a nakrájíme na kostky. Vetřeme do něj marinádu a necháme minimálně dvě hodiny odležet. Pokud budeme maso napichovat na dřevěné nebo bambusové špejle namočíme je předem do vody.


Kostky masa napíchneme na špejle a opékáme je na rozpáleném grilu nebo grilovací pánvi. 2-3 minuty z každé strany.

V misce smícháme jogurt, prolisovaný stroužek česneku, nasekaný kopr a nastrouhanou okurku. Osolíme dle chuti. Tzatziki připravujeme vždy těsně před podáváním, aby nezřídly, protože okurka pouští vodu.


Žádné komentáře:

Okomentovat