12.09.13

Hrášková s bylinkovou lučinou

Poslední dobou jsem si hodně oblíbila zeleninové krémy a polévky. Na téhle je rozhodně nejlepší kombinace sladkého hrášku a ochucené lučiny. Polévka je hodně sytá, příprava je rychlá. a pokud máte doma zmražený hrášek, můžete si ji připravit kdykoliv.

Hrášková s bylinkovou lučinou

400 g mraženého hrášku
1 cibule
2 lžíce másla
750 ml zeleninového vývaru
pár lístků bazalky
3 stroužky česneku
100 g zakysané smetany
100 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř

100 g lučiny
2 lžíce zakysané smetany
čerstvá bazalka a pažitka nebo jiné bylinky
sůl a pepř

(starší pečivo a máslo na krutony)

Nejdříve smícháme lučinou se zakysanou smetanou a s nasekanými bylinkami. Ochutíme solí a pepřem a uložíme do lednice.



Poté si připravíme krutony. Na rozpuštěném másle opečeme na kostky nakrájené starší pečivo - chléb, rohlíky nebo toustový chléb).

2 lžíce másla rozpustíme v hrnci. Opečeme na něm nakrájenou cibulku, přidáme mražený hrášek, pár lístků bazalky, česnek a zalijeme vývarem. Dvě minuty povaříme.



Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme zakysanou smetan i smetanu ke šlehání a promícháme. Poté polévku přecedíme. Dochutíme solí a pepřem a podáváme s krutony a lžící ochucené lučiny.


2 komentáře:

  1. Páni, zajímavý blog, snad něco vyzkouším! :)
    http://mijacek.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Hráškovou já moc ráda, s Lučinou neznám, díky ze receptík:-)
    Ajka

    OdpovědětVymazat