22.09.13

Mayská horká čokoláda

Přesně takhle podle mě musí chutnat ta, kterou vařila Juliette Binoche v Čokoládě. Chuť hořké čokolády báječně doplňuje ostrost chilli papričky a ušlehaná smetana ji zjemní. Recept mám z Apetitu, ale přidávám víc skořice. Doporučuji odvar z chilli papričky přilévat po částech, protože opravdu, ale opravdu hodně pálí.

Mayská horká čokoláda
1 čerstvá červená chilli paprička
400 ml vody

200 g kvalitní hořké čokolády
2 skořicové svitky
litr 12% smetany
1 - 2 lžíce třtinového cukru

smetana ke šlehání na ozdobu
lžíce holandského kakaa

V hrnci přivedeme vodu k varu a přidáme rozpůlenou chilli papričku zbavenou semen. Vaříme bez pokličky tak dlouho, až se voda zredukuje na polovinu A odstavíme.


Čokoládu nalámeme na kousky. Do jiného hrnce vlijeme 12% smetanu a přidáme svitky skořice. Pomalu přivedeme k varu. Poté ztlumíme teplotu, vyjmeme skořicové svitky a přisypeme nalámanou čokoládu a cukr. Mícháme dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Poté do čokolády přilijeme část odvaru z chilli papričky. Ochutnáme a pokud není dostatečně ostrá, můžeme ještě přidat. Čokoláda by ale měla pálit jen jemně. Nakonec ušleháme vychlazenou smetanu. Podáváme v malých hrníčcích, zdobíme pevně ušlehanou smetanou a holandským kakaem.

3 komentáře:

  1. Mňam, mňam, mňam. Mám na to takovou chuť! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Wow! Přidávám do olbíbených na časy, když bude venku pod nulou :-)

    World By Bella

    OdpovědětVymazat
  3. to vypadá krásně :)

    Zapoj se do soutěže na mém blogu :)
    http://talktomymoustache.blogspot.cz/2013/09/giveaway.html

    OdpovědětVymazat