04.10.13

Podkrkonošské kyselo s pošírovaným vejcem

Protože je venku taková zima, vaříme teď doma hodně polévek. Kyselo se vaří z chlebového kvásku, mamka ho vaří klasicky s bramborami a s míchanými vajíčky, já tentokrát tento recept trochu obměnila. Kyselo jsem uvařila s pošírovaným vejcem a šťouchanými bramborami a bylo moc dobré. Vajíčka i brambory byly domácí - a to je na chuti hodně znát.

Podkrkonošské kyselo s pošírovaným vejcem
půl balíčku chlebového kvásku
3 střední uvařené brambory
litr vody
lžička kmínu
půl hrníčku mléka
sůl

4 čerstvá vajíčka (1 na porci)
dvě lžíce octa

Kvásek zalijeme trochou vody a necháme přes noc v kuchyni stát.
Litr osolené vody s kmínem přivedeme k varu, přilijeme kvásek a povaříme. Poté přilijeme mléko a osolíme.Uvařené brambory rozšťoucháme.

Dáme vařit plný hrnec vody se dvěma lžícemi octa. Vejce si rozklepneme do naběračky, když ze dna hrnce začnou unikat bublinky lžící ve vodě vytvoříme vír. Do středu víru vlijeme vajíčko a 4 minuty povaříme. Poté ho vyjmeme a rozkrojíme - žloutek by měl být tekutý.

Kyselo podáváme se šťouchanými bramborami a pošírovaným vejcem.



1 komentář: