27.10.13

Rajčatová polévka s mrkví, mozarellou a česnekovými krutony

V tohle roční období bych mohla jíst pořád jen polévky. Zelňačku, francouzskou cibulačku nebo tuhle rajčatovou polévku. Tahle mi hodně připomíná tomatovou polévku z Bageterie Boulevard, kterou si tam moc ráda dávám. Lze připravit z čerstvých rajčat nebo z konzervovaných loupaných. Vzhledem k ročnímu období jsem zvolila druhou variantu. Polévku podávám s natrhanými kousky mozarelly a s česnekovými krutony - těch je u nás největší spotřeba.

Rajčatová polévka s mrkví, mozarellou a česnekovými krutony

6 velkých rajčat (zpařených a oloupaných) nebo 2 plechovky loupaných rajčat
1 nahrubo nastrouhaná mrkev
1 střední cibule
2 stroužky česneku
lžíce másla
lžíce olivového oleje
lžička cukru
1 litr zeleninového nebo kuřecího vývaru
dvě lžičky oregana
sůl
pepř
2 bochánky mozarelly

starší pečivo
2 lžíce másla
2 stroužky česneku
sůl



V hrnci rozpustíme lžíci másla, přidáme olivový olej a necháme sklovatět na drobno nakrájenou cibulku. Na ní zlehka opečeme nastrouhanou mrkev a zasypeme lžičkou cukru. Poté přidáme rajčata nakrájená na kousky (i se šťávou, použijeme-li ty z plechovky), dva prolisované stroužky česneku a zalijeme horkým vývarem. Přisypeme, dvě lžičky oregana, sůl a pepř a necháme půl hodiny vařit. Poté můžeme polévku buď rozmixovat - pokud ji chceme hladkou, nebo v ní nechat kousky rajčat.

Chléb nebo jiné pečivo nakrájíme na plátky a ty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s česnekem. Nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě. Mozarellu natrháme na kousky.



Polévku podáváme s krutony a s natrhanou mozarellou.

2 komentáře: