23.05.13

Smažené kuře a salát coleslaw

Smažené kuře i coleslaw určitě všichni znáte z KFC. Jenže tenhle recept je prostě stokrát lepší, kuře je křupavější a v salátu není tolik majonézy. Recept jsem okoukala od Dity P., bývalé šéfredaktorky Apetitu, ale opět jsem v něm pár věcí pozměnila. Samozřejmě je možné místo salátu podávat jinou přílohu - bramborovou kaši, opečené brambory nebo steakové hranolky.

A jedna poznámka navíc - předtím mi to nedošlo, upozornila mě na to až kamarádka - toho salátu je opravdu hodně! Pokud ho chcete jen ke kuřeti použijte max poloviční dávku :)



Smažené kuře
pro 4-6 osob

kuřecí spodní stehna o váze 1 kg (nebo křídla)
0,5 l podmáslí
2 menší prolisované stroužky česneku
1 lžička chilli
1 l oleje

menší hrst lístků tymiánu (lze použít i sušený, nebo vynechat)
1 lžíce mleté papriky
1 lžička chilli
1 lžíce oregana nebo provensálského koření
2 lžičky soli
200 g hladké mouky

Stehna omyjeme, promícháme s česnekem, chilli a citronovou šťávou a zalijeme podmáslím. Uložíme alespoň na hodinu do lednice, ale klidně i do druhého dne. V misce si vyrobíme směs na obalení - hladkou mouku smícháme s mletou paprikou, chilli, oregánem, solí a tymiánem. V užším hrnci necháme co nejvíce rozpálit olej. Porce kuřete obalujeme ve směsi a poté opatrně začneme smažit. Měly by být úplně ponořené, pokud ne, musíme je otáčet. Takto osmažíme všechna stehna a vyskládáme je na pečící papír. V rozehřáté troubě pečeme asi 20 minut, aby kuře nebylo uvnitř syrové.



Salát coleslaw
150 g majonézy
100 g bílého jogurtu
1 lžíce vinného octa
2 lžičky třtinového cukru nebo 1,5 lžičky krystalu
1 kg hlávkového zelí
3 mrkve
4 jarní cibulky
půl hrsti lístků čerstvého tymiánu
sůl a pepř



Nasekáme nebo nastrouháme omyté zelí. V míse ho smícháme s mrkvemi, nakrájenými na malé hranolky a nasekanou jarní cibulkou. Přimícháme majonézu a bílý jogurt a ochutíme cukrem, vinným octem, tymiánem, pepřem a solí. Podáváme se smaženým kuřetem.


3 komentáře:

  1. Ditu miluji! Její kuchařku má, ale zatím jsem z ní nic nevařila. To spíš z Albertovi kuchařky. Nicméně kuře na tento způsob zbožnuju!

    http://moniislifestyle.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Skvela kombinacia, viem si predstavit teenagerov ako si pochvaluju domacu kuchynu, ked v nej dostanu taketo nieco! A spokojnost rodica, lebo vie, co do jedla dal.
    Ale skvele vyzeraju vsetky recepty, mohlo by ich byt aj viac :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dělala jsem nedávno... a také ředila coleslaw jogurtem :)
    Jinak souhlasím, že je to skvělé :)

    OdpovědětVymazat