23.11.13

Tvarohový cheesecake

Cheesecake je dezert, který tvoří dvě vrstvy - krusta z rozdrobených sušenek a sýrová (resp. tvarohová) vrstva. Já jsem jej připravila z karamelových lotusek a tvarohu a ozdobila malinami. A protože ode mě Vojta dostal dárek k narozeninám už v úterý (já vím, nikdy to nevydržím a dárek musím dát hned), tak na sobotu, kdy narozeniny skutečně slaví, jsem chtěla připravit ještě něco. A proto jsem pro něj upekla cheesecake

Tvarohový cheesecake
Forma o průměru 18 cm

150 - 200 g sušenek
70 g másla

400 g tvarohu
70 g cukru
2 vejce
lžička vanilkové esence
kůra z 1 menšího citronu
šťáva z půlky citronu


Troubu rozehřejeme na 180°C. Sušenky rozmixujeme v kuchyňském robotu spolu s máslem. Dortovou pečící formu vyložíme pečicím papírem a sušenkovou hmotu napěchujeme na dno. Pokud zbude, můžeme ji rozetřít i na boky formy. Pečeme 5-7 minut a poté necháme vychladnout.

V míse smícháme všechny zbylé přísady a na vychladný korpus navrstvíme vzniklou náplň. Pečeme 10 minut na 180°C, poté teplotu snížíme na 150°C a pečeme dalších 30-45 minut. (Já pekla 30 minut). Tvaroh by měl zůstat na povrchu světlý, na bocích by měl být pevný a uprostřed se ještě trochu třást. Cheesecake necháme vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě.

Můžeme zdobit ovocem nebo třeba čokoládou.




2 komentáře: